Den sesterství 2012 aneb zachraňme naši planetu

25.02.2012 13:00

Oslava Dne Sesterství 2012 aneb Zachraňme naši planetu

Den sesterství, slavený 22. 2., připadl letošní rok na středu, kdy většina z nás byla ve škole, tak jsme velkolepý svátek všech světlušek, skautek a rangers oslavily v sobotu 25.2. Za překrásného počasí jsme se sešly u klubovny a klasicky zahájily pokřiky všech družin. V klubovně se holky rozdělily do svých družin a úkolem bylo vymyslet co nejvíce možností, jak se dopravit do klubovny. Po chvilce sepisování nápadů vždy zástupce nebo celá družina předvedly pantomimou druh dopravy a ostatní hádaly. Všechny dopravní prostředky jako např. pěškobus, auto, čtyřkolka, koloběžka, kolečkové brusle, lyže, kolo autobus, motorka, boby, sáňky aj. Monča zapisovala na arch papíru. Ten si vyvěsíme v klubovně a každá z nás, když dorazí do klubovny, udělá si čárku k prostředku, který použila a po delší době uděláme zhodnocení a třeba se budeme snažit o nějaké zlepšení, aby netrpělo tolik naše prostředí.

Následně jsme se imaginárně přemístily do továrny na čokoládu. Holky vytvořily 4 konkurenční skupinky a začal konkurz na nejlepšího výrobce čokolády. Každá skupina dostala instrukce a výroba mohla začít.

1) Doprav se do J. Ameriky a zpět domů tak, že jeden z vás se nesmí dotknout země (letí letadlem) a musí získat kakaové boby pro výrobu kakaa

2) Vydej se na pole pro cukrovou řepu, ale doma si vyzvedni kolečko

3) Dojdi do kravína a podoj si skleničku mléka po odměrku

4) Abyste správně dochutili čokoládu, musíte do Středozemí do Itálie pro jablka

5) Tuk získáš tím, že na sportovišti uděláte společně za skupinu 100 dřepů

6) Máte všechny suroviny a ve výrobně se můžete pustit do vaření

- rozpusťte tuk v hrnku

- smíchejte kakao, mléko a cukr a nalijte na rozpuštěný tuk

- stále míchejte tak 2 minutky

- poté opatrně nalijte do formiček

7) Vymyslete název vaší čokolády a nakreslete obal a vymyslete ještě, jak nám váš výrobek představíte

8) Po čokoládě ti vždy zbudou odpadky, správně je roztřiď

Mohly jsme se přesvědčit, že výroba jedné tabulky čokolády, než se nám dostane do pusy, stojí nějakou energii.

Zatím co čokolády tuhly, vydaly jsme se do lesa, kde se holky proměnily ve veverky a snažily se pronést co nejvíce potravy do domečku, cestu jim ovšem ztěžovaly 2 nenasycené kuny. Veverky se ale nedaly a všechnu svoji potravu v podobě lístečků s různými obrázky ''věcí na vyhození'' si odnesly do klubovny. Poté se rozjela zajímavá debata nad obrázky. Snažily jsme se vymyslet co nejvíce nápadů, jak se různé věci, co každodenně používáme, dají nahradit jinými, popřípadě jak s nimi naložit či kam je vyhodit. Např. svetr, ze kterého jsme už vyrostly, můžeme někomu darovat nebo vypárat a z vlny nám pak maminka nebo babička upletou třeba ponožky:-) nebo do kelímku od jogurtu můžeme třeba zasadit semínko kytičky, pomalovat ho a udělat si z něho tužkovník; lepší než papírové kapesníčky je klasický látkový kapesník, protože ho využijeme víckrát a na svačinu se je lepší krabička než igelitový sáček a mnoho dalších a dalších nápadů.

Před závěrem oddílovky jsme si všichni vyrobily dárkovou tašku z novin, se kterou běžně nakupují v Indii. My do ní schovaly dáreček, který jsme na úplném konci předaly sestřičce, kterou jsme měly po své pravé ruce. Udělaly jsme závěrečné foto a vydaly se domů snad s plno zážitky a úkolem v čem se budu snažit zlepšit své chování k životnímu prostředí;-)

 

—————

Zpět